شاید بتوان گفت در بین سبکهای مختلف، هیچ سبکی بهتر از نقاشی امپرسیونیسم نمیتواند بیانگر احساس و ادراکات لحظهای هنرمند باشد. این سبک که بیشتر از خط و خطوط به نور، سایهها و الهامات مختلف آن توجه دارد با ضربههای کوتاه و مقطع قلممو آثاری را خلق میکند که بدون نیاز به ترکیب رنگها، حس کاملی از نقاشی را به بیننده القا کند.
سبک امپرسیونیسم در نقاشی در قرن نوزدهم ظهور کرد و نه تنها بسیاری از نقاشان قدیمی را به سمت خود کشاند، بلکه باعث ظهور نقاشان بینظیری چون کلود مونه، پیر آگوست روار نیز گردید.
نقاشی امپرسیونیسم چیست؟

سبک نقاشی امپرسیونیسم (Impressionism) یا تأثیرگرایی، یک جنبش هنری در اواخر قرن نوزدهم میلادی بود که در فرانسه آغاز شد. این سبک در نقاشی، تأکید بر لحظه و احساس هنرمند از یک صحنه دارد.
نقاشان امپرسیونیست از ضربات کوتاه و سریع قلممو برای ثبت نور و حرکت در یک صحنه بهره میبردند که یکی از ویژگیهای بارز این سبک به شمار میرفت. این ضربات قلممو با بافت خاصی که به نقاشی میدادند، احساس پویایی و زنده بودن را به بیننده القا میکردند.
استفاده از رنگهای روشن و شاد برای نقاشی از دیگر نکاتی است که در این سبک به چشم میخورد. نقاشان امپرسیونیسم باید بتوانند رنگهای خالص را بدون ترکیب آنها در پالت، روی بوم قرار دهند و با ضربههای سبک ترکیب رنگی و کنتراست دلخواهشان را مستقیم روی بوم اجرا کنند.
موضوعات نقاشیهای امپرسیونیسم، صحنههای روزمره زندگی، مناظر طبیعی و پرتره بود. نقاشان این سبک برخلاف همدورهایهای خود به نقاشی در فضای باز علاقه داشتند و طبیعت را در شرایط مختلف نور و آبوهوا نقاشی میکردند. به همین دلیل میتوان گفت تأثیر نور و سایه در یک صحنه، از موضوعات مهم در نقاشی امپرسیونیسم است که نقاش را مجبور میکند با سرعت و قبل از تغییر زاویه نور خورشید قالب اصلی نقاشی خود را پیاده کند. زیرا با جابهجاشدن نور، سایهها تغییر کرده و حسهای متفاوتی در اثر ظاهر میشوند.
تاریخچه امپرسیونیستم
امپرسیونیسم در دهه 1860 میلادی در فرانسه آغاز شد. گروهی از نقاشان جوان فرانسوی، از جمله کلود مونه، ادگار دگا، پیر آگوست رنوار، کامی پیسارو و آلفرد سیسلی، به واکنش علیه هنر آکادمیک آن زمان پرداختند. با این تفاصیل به راحتی میتوان فهمید که امپرسیونیسم ریشه در جنبشهای هنری رئالیسم و باربیزون دارد.
اولین نمایشگاه نقاشیهای امپرسیونیسم در سال 1874 میلادی و سالها پس از ظهور این سبک در پاریس برگزار شد. این نمایشگاه با استقبال سرد منتقدان روبرو شد زیرا نقاشیهای امپرسیونیست را غیرقابل قبول و غیرحرفهای میدانستند. با وجود این، نقاشان امپرسیونیست به فعالیت خود ادامه دادند و هشت نمایشگاه دیگر بین سالهای 1876 تا 1886 برگزار کردند.
مقاومت نقاشان این سبک تا جایی ادامه پیدا کرد که امپرسیونیسم بتواند به مرور در جامعه پذیرفته شود و در نهایت نیز توانست تأثیر عمیقی بر هنر مدرن داشته باشد. در مقاله انواع سبک نقاشی نیز درباره تاثیر هر مکتب بر ظهور سبکهای نوین بعدی حرف زدیم. سبک نقاشی امپرسیونیسم نیز مانند سایر مکاتب، راه را برای جنبشهای هنری بعدی مانند پست امپرسیونیسم، فوویسم و کوبیسم باز کرد.
هنرمندان سبک امپرسیونیسم
نقاشان مشهوری در رواج و توسعه نقاشی امپرسیونیسم تاثیر مستقیم داشتند که یکی از آنها کلود مونه (1840- 1926 در فرانسه) بنیانگذار و مشهورترین نقاش امپرسیونیست بود. او به خاطر نقاشیهای “طلوع آفتاب”، ” نیلوفرهای آبی” و ” زن با چتر” خود شهرت زیادی دارد. از سایر هنرمندان این سبک نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ادگار دگا: نقاش و مجسمهساز فرانسوی (1834-1917) که با نقاشیهای “رقصندگان” و “کافهها”خود شناخته میشود. از آثار دیگر این هنرمند میتوان؛ کلاس رقص، نوازندگان ارکستر، اتوبوس را نام برد.
- پیر آگوست رنوار: نقاش فرانسوی (1841- 1919) که خالق نقاشیهای پرتره و مناظر طبیعی چشم نوازی است. نقاشیهای معروف این هنرمند ناهار قایقرانان، بال دو moulin de la Galette و چترها هستند.
- کامی پیسارو: یکی از نقاشان دانمارکی (1833- 1903) که در موضوعاتی مثل مناظر شهری و روستایی توانسته سبک امپرسیونیسم در نقاشی رنگ روغن را زنده نگه دارد. بلوار مونمارتر و بلوار کاپوسی دو اثر معروف این هنرمند هستند.
- آلفرد سیسلی: مناظر طبیعی و رودخانه سن این نقاش فرانسوی نیز جزو اثرهای مشهور این سبک به شمار میروند.
- برتا موریزو: این نقاش در خلق نقاشیهای طبیعت و پرتره توانست شاهکارهای زیادی را در نقاشی امپرسیونیسم از خود به جا بگذارد.
نقاشیهای امپرسیونیسم که به دلیل پویایی و احساس زنده بودن از محبوبترین نقاشیهای جهان هستند؛ در حال حاضر در موزههای مشهور جهان مانند “موزه اورسی” در پاریس، “موزه متروپولیتن” در نیویورک و “موزه ملی لندن” نگهداری میشوند.
بد نیست بدانید بسیاری از نقاشیهای دیگر در سبکهای مختلفی از جمله سبک مینیمال نیز در این موزهها بهوفور به چشم میخورند و هر ساله هنرمندان و هنردوستان زیادی را از اقصینقاط جهان به سمت خود میکشانند. اگر درباره نقاشی مینیمال کنجکاو هستید بد نیست سری به مقاله نقاشی مینیمال؛ زیبایی در سادگی فارغ از تجملات – گود وود هم بزنید.
نقاشی ها و آثار معروف امپرسیونیسم
تا اینجا با بسیاری از هنرمندان مشهور سبک امپرسیونیسم در نقاشی آشنا شدید. بد نیست تعدادی از نقاشیها و آثار معروف امپرسیونیسم و توضیحات آن را نیز ببینید.
کلود مونه
- طلوع آفتاب (1872): این نقاشی که به عنوان یکی از مشهورترین نقاشیهای جهان شناخته میشود، طلوع خورشید را در بندر لو هاور فرانسه به تصویر میکشد.
- نیلوفرهای آبی (1899- 1926): این مجموعه نقاشی، شامل بیش از 200 نقاشی، از نیلوفرهای آبی در باغ مونه در ژیورنی است که کلود مونه در طول زندگی خود آنها را به تصویر کشیده است.
- زن با چتر (1875): این اثر،تصویری از همسر کلود مونه در حال قدم زدن در یک روز بادی است.
پیر آگوست رنوار
- ناهار قایقرانان (1881): پیر با الهام گرفتن از گروهی از دوستان در حال صرف ناهار در کنار رود سن این تابلو را کشیده است.
- بال دو moulin de la Galette (1876): این نقاشی، مردم را در حال رقص و خوشگذرانی در یک باغ رقص در مونمارتر به تصویر میکشد.
- چترها (1881): در این تابلو، زنان را در حال قدم زدن در یک روز بارانی میبینید.
کامی پیسارو
- بلوار مونمارتر (1875): این نقاشی، بلوار مونمارتر در پاریس را به تصویر میکشد.
- بلوار کاپوسی (1879): در این تابلو نیز پیسارو بلوار کاپوسی در پاریس نقاشی کرده است.
- بانوان چتر به دست در باغ (1873): تعدادی زن که در حال قدم زدن زیر نور خورشید هستند و مطابق رسم آن زمان برای محافظت از خود چتر به دست دارند.
آلفرد سیسلی

- رودخانه سن در لو هاور (1872): رودخانه سن را در شهر لو هاور فرانسه در تابلو به تصویر در آمده
- مارسی، قایقهای بادبانی در باد (1876): این نقاشی، قایقهای بادبانی را در بندر مارسی فرانسه به تصویر کشیده
- مناظر برفی در لووِسیان (1874): مناظر برفی را در روستای لووِسیان در فرانسه را به بیننده نشان میدهد.
برتا موریزو
- گهواره (1872): در این نقاشی، خواهر موریزو را در حال مراقبت از نوزادش خواهید دید.
- روز تعطیل (1874): موریزو سعی کرده خانواده خود را در حال تفریح در یک روز تعطیل نقاشی کند.
- زن با لباس بلند (1875): این نقاشی، زنی را در حال قدم زدن در باغی به تصویر میکشد.
ادگار دگا
- کلاس رقص (1874): یک کلاس رقص در پاریس به تصویر در آمده است.
- نوازندگان ارکستر (1872): این نقاشی، نوازندگان ارکستر اپرای پاریس را در حال تمرین نشان میدهد.
- اتوبوس (1883):در این نقاشی، یک اتوبوس حامل زنان را در خیابانهای پاریس میبینید.

موارد فوق، تنها چند نمونه از نقاشیها و آثار معروف امپرسیونیسم هستند. این سبک هنری، شامل نقاشیهای بسیار متنوع و زیبایی است که از زیرشاخههای نقاشی امپرسیونیسم و ویژگیهای آن نشات میگیرند و همچنان مورد تحسین و علاقه مردم در سراسر جهان قرار دارد. اگر به هنر و شناسایی سبکهای مختلف نقاشی علاقه دارید، مقاله سبک نقاشی رئالیسم نیز میتواند اطلاعات ارزشمندی را از هنرمندان و تابلوهای نقاشی این سبک در اختیار شما قرار دهد.
تفاوت سایر سبکها با سبک امپرسیونیسم چیست؟
سبک امپرسیونیسم که در اواخر قرن نوزدهم میلادی در فرانسه آغاز شد به طور محسوسی با سایر سبکهای نقاشی تفاوت دارد. از مهمترین تفاوتهای امپرسیونیسم با سایر سبکها میتوان به این نکته اشاره کرد که نقاشان امپرسیونیست به ثبت لحظه و احساس خود از یک صحنه بیشتر از دقت در جزئیات اهمیت میدادند. اما مثلا نقاشی رئالیستی بر دقت در جزئیات و ثبت واقعیت تأکید دارد.
به همین دلیل سعی میکردند از ضربات قلممو کوتاه و سریع برای ثبت نور و حرکت در یک صحنه کمک بگیرند. زیرا ممکن بود موقعیت سوژه تغییر کند یا با تغییر زاویه تابش، جهت نور عوض شود. همچنین هنرمندان نقاشی امپرسیونیسم مجبور بودند در ساعاتی که ثبات نور بیشتر است شروع به کشیدن نقاشی کنند تا وقت بیشتری برای به تصویر کشیدن جزئیات و حس و حال صحنه داشته باشند.
تا قبل از این سبک، در آثار هنری و تابلوهای نقاشی باید دنبال یک مفهوم یا اشاعه یک فرهنگ میگشتید. زیرا هنرمندان فکر میکردند باید از اثرشان برای القای مفاهیم خاص بهره ببرند. اما بعد از رونق سبک امپرسیونیسم در نقاشی، هنرمندان متوجه شدند که صرفا میتوانند از موضوعاتی که مقابل چشمشان قرار دارند نیز یک اثر هنری جاودانه خلق کنند. ازاینرو میتوانید صحنههای روزمره زندگی، مناظر طبیعی و پرترههای متعددی را در این دوره ببینید.
از تفاوتهای دیگر نیز میتوان به این نکته اشاره کرد که هنرمندان قبلی اغلب در فضاهای بسته نقاشی میکردند؛ اما نقاشان این سبک به نقاشی در فضای باز علاقه داشتند. ازاینرو مبینید که در این آثار؛ رنگها شادتر، تضاد و تنوع نور و سایه نیز بیشتر است. بر خلاف نقاشی فوویسم که بر رنگهای قوی و غیرطبیعی تأکید دارد.
اگر شما نیز به طراحی در فضای باز علاقه دارید میتوانید میز طراحی را برای خود انتخاب کنید که قابل حمل باشد و سلامتی شما را در حین کار تضمین کند. در صفحه میز طراحی درباره انواع میزهای تولید شده توسط گود وود و ویژگیهای هر یک مفصل حرف زدیم و تلاش کردیم به کاربر کمک کنیم بتواند با شناسایی نیاز خود، بهترین گزینه را تهیه کند.
نقاشی امپرسیونیسم و زندگی مدرن
با نکاتی که درباره تغییرات سبک امپرسیونیسم در نقاشی گفتیم میبینیم که بههرحال این سبک جهشی در هنر بود و روی آثار و سبکهای بعد از خود تاثیر زیادی داشت. رفتهرفته با شکلگیری زندگی مدرن، نیازهای انسان نیز تغییر کرد و هنر نیز در امتداد این تغییر شکل تازهای به خود گرفت. گود وود از جمله مجموعههایی بود که این تغییر را به خوبی درک کرد و با تولید محصولات مینیمال چوبی توانست سبکی نو در لایفاستایل هنرمندان رقم بزند.
سوالات متداول
نقاشی امپرسیونیسم بیشتر با چه متریالی اجرا میشود؟
این سبک به دلیل نیاز به تنوع رنگی با رنگروغن یا اکریلیک قابلاجرا است.
نقاشی امپرسیونیسم چیست؟
یکی از سبکهای جدید که در دهه نود با تکنیک جدید قلممو و ترکیب رنگها روی بوم پدیدار شد.
سایر نقاشیهای معروف سبک امپرسیونیسم در نقاشی کداماند؟
کفسابها، مردی در حمام، شکار پروانهها، زنی با گردنبند مروارید و….