انواع مداد طراحی که هر طراحی باید بشناسه!
اگه رویای طراح شدن دارین بهتره اول از همه انواع مداد طراحی رو بشناسین. همون طور که یه سامورایی باید شمشیر خودش رو بشناسه. توی افسانههای ژاپنی نقل شده که یک سامورایی قبل از اینکه هنر مبارزه رو یاد بگیره باید با شمشیرش آشنا بشه. روزها و شبها به اون شمشیر نگاه کنه و از تمام جزئیاتش باخبر بشه. ژاپنیها معتقدند یه سامورایی بدون شناخت شمشیرش مبارز خوبی نمیشه. اگه شما هم میخواین طراح خوبی بشین، بهتره اسلحهی خودتون یعنی مدادها رو تمام و کمال بشناسین. پس با ما همراه باشین تا همهی مدادهایی رو که هر طراحی لازمه بشناسه؛ بهتون معرفی کنیم.
اولین مداد کی و چطور ساخته شد؟
در مورد اختراع اولین مداد اختلافات زیادی وجود داره. با این حال اولین مداد مدرن در سال 1795 ساخته شد. مخترع اون هم کسی نبود به جز «نیکولاس کنته». در اون سالها اختلاف بین فرانسه و انگلستان بالا گرفته بود. به همین دلیل فرانسه نمیتونست از انگلستان گرافیت وارد کنه. این جا بود که نیکولاس کنته وارد عمل شد. اون گرد «گرافیت» رو با خاک رس مخلوط کرد و اون رو بین دو قطعه چوبی قرار داد. این طور بود که اولین مداد مدرن ساخته شد. خوبی این مداد در این بود که میشد نسبت خاک رس و گرافیت رو تغییر داد و مدادهایی با نرمی و سختی جدید ساخت. این روش منجر به ساخت انواع مداد نقاشی شد.
کدوم کشور بهترین مدادها رو داره؟
کشور صنعتی آلمان رو میتونیم یکی از بهترین کشورهای سازندهی مداد طراحی بدونیم. این کشور دو برند بزرگ مداد نقاشی رو در خودش جای داده: برند «استدلر» و برند «فابر کاستل». این دو برند از قرن نوزدهم میلادی و همزمان با انقلاب صنعتی تولید گسترده مداد رو دست گرفتند. با این حال امروزه برندهای مختلفی از کشورهای مختلف تولید مداد رو خط تولید خودشون قرار دارن. در قسمت بعدی مارکهای معروف انواع مداد طراحی رو بهتون معرفی میکنیم.
معروفترین برندهای مداد طراحی چه برندهایی هستند؟
برای طراحی حرفهای بهتره بدونین با چه برندی راحتتر از همه کار میکنین. خیلی از طراحها یه برند رو که مناسب وضعیت اقتصادی و کارشون باشه انتخاب میکنن و به اون وفادار میمونن. طراحهای حرفهای خودشون رو به یک برند پایبند میکنند؛ چون معتقدند با یک برند اُخت میشن و قلقهاشو یاد میگیرن. معروفترین مارکهای مداد در راهنمای خرید مداد طراحی عبارت اند از:
برند فابر کاستل
این برند یکی از محبوبترین برندها بین طراحها و نقاشهاست. اکثر استادهای طراحی این برند رو به هنرجوهای خودشون توصیه میکنن. با خرید مداد فابرکاستل لازم نیست نگران کیفیت اون باشین. مدادهای طراحی این برند آلمانی معروف شامل دو دسته هستند:

مداد طراحی فابر کاستل مدل گلد فابر
این مداد مخصوص طراحهای مبتدیه. این افراد باید مراقب نمونههای تقلبی اون به خصوص در بازار ایران باشن و بارکد محصول رو چک کنن. رنگ مغز این مداد آبی تیره مایل به سورمهایه.
مداد طراحی فابر کاستل مدل 9000
این مدادها بدنهی سبز تیره دارند و شامل مدادهای B هستند. این مدادها توسط طراحان مبتدی و حرفهای استفاده میشن. مهمترین نکتهی خرید این مدادها توجه به نوع گرافیت اون هاست. این مدادها رد براقی از خودشون به جا میذارن و نور رو منعکس میکنن. اگه از این ویژگی خوشتون نمیاد سراغ مدادهای مدل 9000 نرین.
برند استدلر
این برند که رقیب فابرکاستل حساب میشه، باکیفیتترین مدادها رو وارد بازار میکنه. این مدادها به دو دستهی «استدلر مارس لوموگراف» و «استدلر مارس لوموگراف بلک» تقسیم میشن.
برند آرتیست آریا
احتمالا همهی ما برند آریا رو با خمیر بازی و آبرنگهای کودکی بشناسیم! اگه طرفدار حمایت از تولید داخلی هستین، مدادهای آریا گزینهی خوبی برای شما هستن. این مدادها به نسبت برندهای خارجی قیمت مناسبتری دارن. همچنین از تنوع بالایی برخوردارن و میتونین انواع مدادها رو از این برند تهیه کنین.
برند کرتاکالر
این برند اتریشی نامی نسبتا غریب در این عرصه محسوب میشه. با این حال مدادهای قرمز رنگ طراحی اون از کیفیت خوبی برخوردارن. این برند، مدادهای طراحی خودش رو در یک جعبه فلزی عرضه میکنه. در داخل جعبهی مدل فاین آرت مدادهای (2H,HB,2B,4B,6B,8B) قرار گرفتن.
برند کرنداش
این برند حکم آیفون رو در مقایسه با سایر گوشیها داره! هم از لحاظ کیفیت و هم از لحاظ قیمت. این برند یکی از بهترین برندهای مداده. اگر موفق به پیدا کردن این برند شدید (چون به سختی پیدا میشه) حتما اون رو بخرید. چون با وجود گرون بودن به خاطر کیفیتش، مقرون به صرفهس.
نام انواع مداد طراحی چطور انتخاب میشه؟
توی مغازه لوازم تحریر با نام انواع مداد طراحی روبهرو میشیم. مداد H، مداد B و مداد گرافیتی. به نظر شما این نامها چطور انتخاب میشن؟ حرف B مخفف کلمهی black ئه و «نرمی» مداد رو نشون میده. حرف H هم مخفف کلمهی Hardئه و سختی یک مداد رو نشون میده. HB مخفف کلمهی Hard Black است و نشون میده این مداد نیمه سخته. F هم اول حرف Firm یا FINE POINTئه که دوام بیشتری داره و دیرتر تراشیده میشه بنابراین عمر طولانیتری داره.
آشنایی با نام انواع مداد طراحی و کاربرد آن
همون طور که قبلا گفتیم، آشنایی با انواع مداد طراحی و کاربرد آن اولین قدم طراح شدنه. پس بهتره قبل از شروع بدونیم به چه مدادی برای کار احتیاج داریم و انواع مداد طراحئ چیه. مدادهای طراحی به چهار دستهی »مداد H»، «مداد B»، «مداد HB» و «مداد F» تقسیم میشن. با این حال شما بیشتر از همه با دستهی بی و دستهی اچ سر و کار خواهید داشت.
مدادهای گروه H
همون طور که قبلاً گفتیم، این مدادها جزو دستهی مدادهای سخت محسوب میشن. به این معنا که محکم کشیدن اونها میتونه کاغذ طراحی رو خش بندازه یا پاره کنه. اگه زیادی مداد اچ رو فشار بدین رد اون پاک میشه اما جای فرورفتگیش روی کاغذ میمونه. توی این مدادها درصد رس زیادی استفاده میشه و مناسب طرحهای ظریف و دقیق هستند. اگر میخواین جزئیات طراحی رو ثبت کنین بهتره از مداد اچ کمک بگیرین. با یک بار تراشیدن میتونین تا مدتها از نوک تیز این مدادها استفاده کنین. مداهایی دستهی اچ از عدد 1 تا عدد 9 ادامه پیدا میکنن. هرچقدر عدد کنار حرف اچ بالاتر باشه؛ اون مداد سختی بیشتری داره. قطر این مدادها کمه و نهایتا به دو میلیمتر میرسه.
مداد دستهی B
این مدادها درصد گرافیت بیشتری دارن. خطی که این مدادها به جا میذارن خط نرمی هستند و سیاهی زیادی به جا میذارن. این مدادها برای سایهزنی و هاشور استفاده میشن و نوک اونها قطر زیادی داره. موقع استفاده از مدادهای بی مراقب باشین. اگر حواستون نباشه و پاککن رو روی اون سطح مدادی بکشین ممکنه سیاهی پخش بشه و کارتون خراب بشه. برخلاف مداد اچ، هرچقدر عدد کنار بی، کمتر باشه، اون مداد نرمتر و سیاهتره. قطر نوشتاری این مدادها 3 الی 6 میلیمتر رو در بر میگیره؛ بنابراین قطر بیشتری از مداهای اچ دارند.
مداد HB
این مدادها همون طور که از اسمشون معلومه ترکیبی از مداد اچ و بی هستند. سختی متوسطی دارند و برای کارهای عمومی استفاده میشن. مدادهایی که ما با اونها مشق مینوشتیم معمولا مدادهای اچ بی بودند.
راهنمای خرید مداد طراحی برای حرفهایها
بهتره قبل از خرید مداد طراحی با استاد طراحی خودتون مشورت کنین. معمولاً استادها با بهترین متریالها آشنا هستند و میتونن با توجه به شرایط شما بهتون مشاوره بدن. برای مثال اگر قراره طراحی چهره کار کنین، میتونین از استادتون بخواین انواع مداد طراحی چهره رو به شما معرفی کنه. استادها با انواع مدادهای طراحی و کاربرد اونها آشنا هستند.
چطور از مدادهامون مراقبت کنیم؟
مراقبت از وسایلی که با اونها طراحی میکنین، بخش بعدی و مهم ماجراست. شما نیاز دارین از وسایل کارتون به خوبی مراقبت کنین. یه سامورایی هیچ وقت شمشیر خودش رو گم یا خراب نمیکنه و مثل چشمهاش مواظب اونه. بنابراین همونطور که یه سامورایی شمشیر خودشو برق میندازه، شما هم باید مدادهاتون رو تمیز کنین. اونها رو توی یه جامدادی کنار هم نندازین و مواظب باشین مغز داخلشون ترک برنداره. اگه میخواین مدادها جلوی چشمتون مرتب و منظم چیده بشن، میتونین از استند مداد رنگی ما استفاده کنین که از چوب ساخته شده و مناسب توی کیف و روی میز شماست. این استند مداد رنگی، 24 تایی، 36 تایی و 48 تاییه و با توجه به نیازتون میتونین ازش استفاده کنین. این استند کمک میکنه مدادهای شما عمر طولانیتری داشته باشن.

چطور عمر مدادهامون رو بیشتر کنیم؟
یکی از وسایلی که از گذشته استفاده میشده، مدادگیره. این وسیله مدادهای کوچیک شدهی شما رو داخل بدنهش نگه میداره و قد اون ها رو بلند میکنه. مدادگیر باعث میشه بتونین تا آخرین ذرهی مغز گرافیت، با مدادتون نقاشی کنین.
چطور طراحی حرفهای بشیم؟
جواب این سوال ساده ست، اما عمل کردن به اون دشواره! با تمرین و تمرین بیشتر! و البته وسایل حرفهایتر. اگر میخواین فرآیند طراحی براتون به تجربهای خوشایند تبدیل بشه؛ از وسایلی استفاده کنین که کار شما رو راحتتر کنن! با سر زدن به سایت گود وود میتونین این وسایل رو پیدا کنین! از میز مناسب گرفته تا سایر چیزهایی که هر طراح حرفهای احتیاج داره.
مثل یه سامورایی شمشیر خودتون رو شناختین؟ ترجیح میدین از برندهای خارجی مثل فابر کاستل استفاده کنین یا برندهای ایرانی مثل آریا؟
2 پاسخ
خب اکثرا مداد طراحیا هاش ب هستن ینی سختن همشون؟
کاش راجب طراحی هم مطلب آموزشی بذارین