نحوه صحیح نشستن برای نوشتن مسئله بسیار مهمی برای سلامت کودکان و بزرگسالان است که باید به درستی آن را رعایت کرد. حتی این موضوع روی عملکرد کار و درس خواندن هم تاثیر میگذارد. نوشتن یکی از اصلیترین و مهمترین فعالیتهای اغلب افراد است. بیشتر افراد برای تحصیل، امور اداری، امور مالی و سایر کارهای روزانه از نوشتن استفاده میکنند. طرز صحیح نشستن هنگام نوشتن بهگونهای است که باید کف پاها چسبیده به زمین، پشت کاملا صاف و گردن وشانهها در حالت راحتی قرار بگیرند. برای رعایت شکل صحیح نشستن پشت میز یا روی صندلی باید به خرید بهترین میز و صندلی و نکات آن هم بیشتر دقت کنید. در این مطلب از گود وود همراه ما باشید تا نحوه صحیح نشستن برای نوشتن را به شما آموزش دهیم.
حالت بدنی چیست و چه اهمیتی دارد؟
حالت بدنی در واقع وضعیت قرارگیری اعضای بدن را نسبت به هم موقع نشستن، دراز کشیدن یا زانو زدن بیان میکند. با حفظ حالت مناسب، بدن در وضعیت درستی قرار میگیرد تا فشار روی مفاصل، لگامنتها، ماهیچهها و نهایتا طول بدن توزیع شود. عدم رعایت حالت بدنی مناسب، فشار روی بدن را افزایش میدهد و نهایتا خشکی و درد مفصل، خستگی و درد یا گرفتگی ماهیچه در گردن، بازوها، پشت و پاها را ایجاد میکند.
بیشتر مسائل مربوط به دستخط مربوط به ضعف در مهارت حرکتی مناسب یا گرفتن نوشتافزار به شکل نادرست میشود. به همین دلیل نحوه نشستن صحیح برای نوشتن در این جا اهمیت پیدا میکند و تاثیر نشستن مناسب و قدرت عضلات تنه به چشم میآیند. با خرید میز تحریر متناسب با ارگونومی بدن خود میتوانید به شکل صحیح بنشینید و بدون هیچگونه آسیب به اندامهای بدن خود به نوشتن ادامه دهید. برای اینکه بدانید میز تحریر گود وود چه ویژگیهایی دارد و با انواع آن آشنا شوید، به صفحه میز تحریر بروید.
ویژگیهای حالت بدنی نامناسب برای نوشتن
حالا که اهمیت حالت بدنی درست برای نوشتن را دانستیم، سؤال این است که چه حالت بدنی برای نوشتن نامناسب است؟ پاسخ به شرح زیر است:
- تکیه دادن نامناسب به پشتی صندلی و نشستن به حالت خوابیده و وا رفته روی صندلی
- خم شدن بیش از حد روی دفتر و کاغذ
- تغییر موقعیت و حرکتهای پیاپی
- قرار دادن سر خود روی میز یا روی دست غیر مسلط هنگام نوشتن
- خستگی یا اظهار شکایت از خستگی و کسالت
- صندلی نامتعادل
- آویزان کردن دست غیر مسلط یا بازوی خود کنار بدن به جای نگه داشتن کاغذ توسط آن
عوامل مؤثر بر وضعیت بدنی مناسب برای نوشتن
یک سری عوامل بر وضعیت بدنی مناسب برای نوشتن مؤثر هستند که در صورت عدم رعایت آنها، احتمال آسیب به دستخط هم وجود دارد. به همین دلیل باید به نحوه صحیح نشستن برای نوشتن توجه داشته باشید. عواملی که در وضعیت بدنی مناسب و نحوه نشستن صحیح برای نوشتن نقش دارند، شامل موارد زیر هستند:
- خم شدن در ناحیه باسن با پشت به حالت عمودی
- قرارگیری پاها بهصورت موازی و در حالت خنثی
- پاهای صاف روی زمین
- وجود میز مناسب و قرارگیری فرد در موقعیت عمود به میز
- خم شدن آرنج و پنهان شدن بازوی غالب درشانه
- کشیدگی مچ دست به اندازه کم برای گرفتن مداد در دست
- پنهان شدن بازوی غیر غالب با آرنج برای تثبیت و قرارگیری مجدد کاغذ
چرا دانشآموز هنگام نوشتن روی میز وضعیت بدنی ضعیفی دارد؟
تنها دلیل آسیب به بدن کودکان یا بزرگسالان بعد از مدت طولانی درس خواندن یا کار کردن پشت میز، فقط ندانستن نحوه صحیح نشستن برای نوشتن نیست؛ بلکه ممکن است دلایل مختلف دیگری داشته باشد که عبارتند از:
- اندازه نامناسب صندلی و میز
- خستگی، ناراحتی، کسالت
- دلایل شناختی
- وجود نیازهای حسی
- وجود مشکلات بینایی
- ضعف اصلی
- امکان معلولیتهای جسمی
برای اصلاح نشستن پشت میز از کجا شروع کنیم؟
هنگام توجه به نحوه صحیح نشستن و انجام تکالیف یا نوشتن، باید به دلیل اصلی آن توجه داشته باشید. برای اصلاح از لگن شروع کنید؛ زیرا یک پایه ثابت برای حمایت هنگام نشستن ارائه میدهد. به دنبال موقعیت مناسب و شیب لگن، باید پاها خنثی و موازی باشند. بهگونهای که صندلی طول رانها را کاملا حمایت کند. با قرارگیری مناسب پایین تنه، حال میتوان بالاتنه را در یک موقعیت مناسب قرار داد.
وضعیت خوب بالاتنه در طرز صحیح نشستن برای نوشتن یا تایپ از تقارن لگنی پیروی میکند. خم شدن حین نوشتن به پهلو، جابهجایی وزن از طریق لگن در یک شیب جانبی، چرخاندن رانها و بالا بردن پاها را به دنبال دارد.
وضعیت مناسب نحوه صحیح نشستن برای تایپ یا نوشتن از انحنای مشابه ستون فقرات استفاده میکند که در حالتایستاده رخ میدهد. حالت خمیده شانهها و قسمت بالایی پشت، پایین کشیدن کل بدن تا سطح میز را به دنبال دارد. مهارتهای دستکاری دستها وابسته به ثبات و تقارن تنه است تا اجازه کنترل خودکار و کاغذ را به فرد بدهد.
ویژگیهای نحوه صحیح نشستن برای نوشتن
به شخصه هر روزه ساعتهای زیادی را پشت میز میگذراندم که به دلیل عدم آشنایی با نحوه صحیح نشستن روی صندلی و پشت میز، دچار مشکلات زیادی شدم. عدم رعایت شیوه درست نشستن پشت میز، نحوه صحیح قرارگیری دستها و موارد این چنینی در طولانی مدت مشکلاتی در مچ دستها، گردن، کمر و سایر نواحی بدن ما ایجاد میکنند. موارد زیر از جمله ویژگیهای نحوه صحیح نشستن برای نوشتن محسوب میشوند:
- کف پاها باید کامل روی زمین قرار بگیرند.
- رانها کاملا بهصورت موازی با زمین و زانوها در حالت ۹۰ درجه قرار داشته باشند.
- پشت، صاف باشد و با ایجاد چرخش در قسمت باسن، به سمت میز متمایل شود.
- بازوها بهگونهای روی میز قرار بگیرند که آرنج و میز زاویه ۹۰ درجه ایجاد کنند.
- گردن وشانهها کاملا در حالت راحتی قرار داشته باشند.
- کاغذ باید با استفاده از دست غیر مسلط تثبیت شود.
- هنگام نوشتن یا طراحی باید بدن کاملا روبهروی میز باشد. در این صورت دست غیر مسلط میتواند وزن بدن را تحمل کند.
- کاغذ باید بهصورت کج شده و برای راست دستها از بالا به سمت راست و برای چپ دستها از بالا به سمت چپ باشد.
مهمترین نکات برای طرز صحیح نشستن هنگام نوشتن
برای حفظ سلامتی و داشتن دست خطی بهتر باید نحوه صحیح نشستن را بدانید. در این رابطه پیشنهاد میکنیم مقاله نحوه صحیح نشستن را حتما مطالعه کنید. در ادامه، یک سری از مهمترین نکات و راهکارها را راحتتر بودن شما هنگام نوشتن و تایپ آوردهایم:
استفاده از کارتهای بصری
شکلهای نشان دهنده حالت مناسب بدن و نحوه صحیح نشستن و انجام تکالیف را تهیه و روی میز مطالعه یا وایتبرد قرار دهید.
میز شیب دار
برای کودکان یا افرادی که زیادی روی میز خم میشوند، از میز شیب دار استفاده کنید؛ زیرا با این کار برای صافتر نشستن و حفظ فاصله مناسب سر با کاغذ، ترغیب میشوند.
استراحت کردن
برای جلوگیری از خستگی و کاهش میزان فشار روی بدن، مابین نوشتن بلند شوید و چند دقیقهای را قدم بزنید.
استفاده از بالشتکهای مخصوص نشستن
بالشتکهای مخصوص با فیدبکهای حسی که از بازو و پاها به فرد منتقل میکنند، باعث تشویق افراد به قرارگیری در حالت نحوه صحیح نشستن برای نوشتن میشوند.
اهمیت حالت نشستن مناسب در دستخط

بروز بسیاری از موارد مانند بد خطی، کند نویسی و نوشتن با خطی غیر واضح اغلب به دوران کودکی افراد برمی گردد و مربوط به وضع کلی بدن هنگام نشستن است. همین موضوع میزان اهمیت حالت نشستن مناسب در دستخط را نشان میدهد. از این رو از ابتدا باید روی نحوه صحیح نشستن برای نوشتن کودکتان کار کنید تا در آینده دچار چنین اختلالاتی نشود. اما رعایت نکات دیگری مانند موارد زیر هم اهمیت زیادی دارند:
گرفتن مداد
پس از تعیین دست برتر کودک، نحوه صحیح گرفتن مداد را به او یاد دهید. بهگونهای که مداد بین انگشت شست و وسط قرار بگیرد و انگشت اشاره روی مداد باشد. کودک باید مداد را از بالای قسمت تراشیده شده بگیرد. بهگونهای که انگشت اشاره یک تا دو سانت از نوک مداد دور باشد و انگشت شست را کمی بالاتر از آن قرار دهد.
چگونگی نشستن کودک
نمی توان میزان اهمیت حالت نشستن مناسب در دستخط را نادیده گرفت. از این رو باید روی این ویژگی کودکان به خوبی کار شود. چگونگی نشستن کودک باید بهصورت زیر باشد:
- کودک هنگام نوشتن حتما روی نیمکت و پشت میز راحتی بنشیند.
- ارتفاع میز باید متناسب با قد کودک باشد. بدین صورت که هنگام نوشتن پاها روی زمین، بیحرکت و ثابت قرار بگیرند.
- کودک هنگام نوشتن باید بتواند هر دو ساعد خود را روی میز بگذارد و کاغذ را با دست غیر مسلط از بالا نگه دارد.
- کودک باید بهگونهای پشت میز بنشیند که ستون فقراتش راست و در حالت درست قرار بگیرد.
- از آنجایی که فاصله سر کودک تا کاغذ به اندازه قد او بستگی دارد، این فاصله باید بین ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر باشد.
بررسی ارگونومی برای نشستن پشت میز

نشستن پشت میز با پیروی از چند قانون ساده، مناسبترین و راحتترین حالت را برای بدن فراهم میکند. بهترین ارگونومی بدن برای قرارگیری پشت میز و نحوه صحیح نشستن برای تایپ شامل حالتی است که چهار قسمت بدن به درستی در یک راستا قرار بگیرند. در ادامه ارگونومی این چهار قسمت بدن یعنی کمر، پاها، گردن و چشمها را بررسی میکنیم.
کمر
برای جلوگیری از فشار بر ماهیچههای کمر، تکیه دادن به پشتی صندلی اهمیت زیادی دارد. از این رو باید مطمئن شوید که صندلی، تکیه گاه مناسبی دارد و کمر شما صاف است. پشتی صندلی باید با صاف نگه داشتن کمر، مانع از خم شدن آن شود.
پاها
وضعیت پاها هنگام نشستن دو جنبه اصلی دارد که باید در نظر گرفته شوند. ابتدا باید از گردش خون مناسب در پاها و شل بودن عضلات مطمئن شوید. پس از آن باید زانوها را بهگونهای خم کرد که زاویه ۹۰ درجه تشکیل دهد و پاها روی زمین قرار بگیرند. در این حالت با وجود نشستن طولانی مدت، پاها خواب نمیروند و مفصلها آسیب نمیبینند.
گردن
برای جلوگیری از آسیب به گردن باید کتاب یا دفتر را در وضعیت مناسبی قرار دهید. برای اطمینان از خم نشدن گردن به جلو و ایجاد فشار زیاد به عضلات پشت گردن، میتوانید کتاب را تا یک سطح راحت بلند کنید.
چشمها
برای جلوگیری از ایجاد هرگونه مشکلی برای چشمان خود، از ایجاد فاصله مناسب مطمئن شوید. در طول زمان مطالعه، فاصلهای تقریبا 40 سانتیمتری بین چشمان و کتاب خود در نظر بگیرید. همچنین به زاویه ایجاد شده بین چشم و کتاب توجه کنید. این موارد از مهمترین اصول قرارگیری وضعیت بدن در نحوه صحیح نشستن برای نوشتن هستند.
سخن پایانی
تا به امروز شاید به نحوه صحیح نشستن برای نوشتن توجه نمیکردید و حالتهای مختلفی برای انجام تکالیف یا کارهای خود داشتید. اما زمانی متوجه اهمیت این موضوع میشوید که در اثر نشستنهای نامناسب، مشکلاتی مانند درد کمر، گردن و… به سراغتان میآید. در نتیجه برای جلوگیری از این مشکلات، ارگونومی نشستن که شامل چهار قسمت اصلی بدن یعنی گردن، کمر، پاها و چشمان می شود را رعایت کنید. ما در این مطلب به شما گفتیم برای اینکه به درستی بنشینید باید بدن را در چه حالتی قرار دهید. یادتان باشد که خرید میز و صندلی مناسب روی وضعیت مناسب بدن هنگام نشستن برای نوشتن تاثیر زیادی دارد. شما میتوانید با خرید صندلی، انواع میز معماری، نقشه کشی، تحریر و…. از سایت گود وود، به شکل صحیح بنشینید و بدون آسیب به ستون فقرات یا دیگر بخش های بدن خود به کارتان ادامه دهید. برای خرید هر یک از این محصولات وارد دستهبندی آن در سایت گود وود شوید و برای کسب اطلاعات بیشتر، سوالات خود را از کارشناس فروش ما بپرسید.
سوالات متداول
برای نوشتن زاویه دفتر با لبه میز چقدر باشد؟
برای نوشتن، دفتر باید با لبه میز زاویه ۱۵ درجهای داشته باشد. اگر دفتر به شکل صاف قرار بگیرد، فرد مجبور میشود برای نوشتن آرنج را به بدن خود بچسباند.
آیا ارگونومی نشستن ارتباطی به میز یا صندلی دارد؟
بله. به عنوان مثال اگر ارتفاع میز کم یا ارتفاع صندلی زیاد باشد فرد برای تسلط بیشتر باید خم شود.
ویژگیهای بهترین میز برای نوشتن چیست؟
بهترین میز باید ارتفاعی متناسب با قد فرد داشته باشد. این موضوع سبب میشود تا شخص ارگونومی نشستن را به درستی رعایت کند.