سبک نقاشی سورئالیسم؛ مسیری برای آشتی رویا و واقعیت

سبک نقاشی سورئالیسم
در این مطلب میخوانید :

زمانی که هنرمندان از درک واقعیت توسط ذهن بشر ناامید شدند به تخیل روی آورده و ترجیح دادند از طریق عالم فراواقعی روی ضمیر ناخودآگاه افراد تاثیر بگذارند. سبک نقاشی سورئالیسم در واقع واکنشی به خشونت‌های ناشی از جنگ‌های جهانی اول و دوم بود. زمانی که منطق و عقلانیت انسان از حل مشکلات عاجز گشت، هنرمندان به این نتیجه رسیدند تاثیر ضمیر ناخودآگاه بیشتر از چیزی است که فکر می‌کردند و به همین دلیل تصمیم گرفتند با خلق آثار هنری به سبک سورئالیسم مفاهیم را به انسان‌ها القا کنند.
در ادامه این مقاله از گودوود با ما همراه باشید تا به جزئیات نقاشی سورئالیسم بپردازیم و بیشتر با مسیری که این سبک برای آشتی رویا و واقعیت باز کرد آشنا شویم.

سبک سورئالیسم چیست ؛ دنیایی فراتر از واقعیت

سورئالیسم (Surrealism) که به معنای “فرا واقع‌گرایی” است، یک جنبش هنری در قرن بیستم است که به دنبال به تصویر کشیدن دنیایی فراتر از محدودیت‌های واقعیت عینی بود. نقاشان سورئالیست با استفاده از تخیل بی‌حدوحصر خود، به خلق تصاویری می‌پرداختند که غیرمنطقی، وهم‌آلود و رویایی بودند.

در واقع این سبک نقطه مقابل سبک رئال است و هدف آنها از این کار، رها کردن ذهن از قید و بندهای منطق و عقل و کاوش در اعماق ناخودآگاه بود تا بتوانند روی احساسات انسان تاثیر گذاشته و به طور نامحسوس و از طریق ذهن ناخودآگاه آن را تغییر دهند. بد نیست سری هم به مقاله سبک نقاشی رئالیسم بزنید تا بهتر عمق این تفاوت را درک کنید.

مهم‌ترین ویژگی‌های نقاشی سورئالیسم عبارت‌اند از

سورئالیسم را نباید با دادائیسم اشتباه گرفت. دادائیسم جنبشی آوانگارد بود که در واکنش به فجایع جنگ جهانی اول و با هدف به چالش کشیدن ارزش‌ها و هنجارهای سنتی به وجود آمد. سورئالیسم گرچه از دادائیسم ریشه می‌گرفت، اما به دنبال ارائه جایگزینی برای واقعیت بود، نه اینکه آن را به طور کامل رد کند. در ادامه برای درک بهتر، برخی از ویژگی‌های نقاشی سورئالیسم را خواهید دید:

  • استفاده از تصاویر غیرمنتظره و نامتجانس: نقاشان سورئالیست از کنار هم قرار دادن اشیا و مفاهیم نامرتبط برای ایجاد حس تعجب و شگفتی در بیننده استفاده می‌کردند.
  • به‌کارگیری نمادها و استعاره‌ها: بسیاری از نقاشی‌های سورئالیستی پر از نمادها و استعاره‌هایی هستند که می‌توان آنها را به روش‌های مختلف تفسیر کرد.
  • توجه به دنیای رویاها: سورئالیست‌ها معتقد بودند که رویاها دریچه‌ای به سوی ناخودآگاه هستند و از آنها به‌عنوان منبع الهامی برای خلق آثار خود استفاده می‌کردند.
  • محو کردن خطوط بین واقعیت و خیال: نقاشان سورئالیست سعی می‌کردند تا مرز بین واقعیت و خیال را از بین ببرند و دنیایی خلق کنند که در آن هر چیزی ممکن است.

سورئالیسم نه تنها در نقاشی، بلکه در ادبیات، فیلم، موسیقی و سایر اشکال هنری نیز نفوذ کرد. تا جایی که این جنبش تا به امروز نیز همچنان الهام‌بخش هنرمندان سراسر جهان است. در واقع بسیاری از تغییراتی که در حوزه‌های مختلف هنر می‌بینید از نقاشی آغاز شد. در مقاله انواع سبک نقاشی می‌توانید با آثار مختلف و تاثیرات آن بر جامعه آشنا شوید.

تاریخچه ظهور سبک سورئالیسم

تاریخچه ظهور سبک سورئالیسم

همان‌طور که گفتیم؛ سورئالیسم که به معنای “فرا واقع‌گرایی” است، یک جنبش هنری در قرن بیستم بود که ریشه در آشفتگی‌های پس از جنگ جهانی اول و جنبش دادائیسم داشت. دادائیست‌ها در واکنش به فجایع جنگ، به دنبال نفی ارزش‌ها و هنجارهای سنتی بوده و آثاری خلق می‌کردند که غیرمنطقی، تصادفی و آشفته بود.

برخی از هنرمندان و روشنفکران از جمله آندره برتون شاعر فرانسوی، معتقد بودند که دادائیسم کافی نیست و جامعه به چیزی عمیق‌تر و جسورانه‌تر نیاز دارد. به همین دلیل در سال 1922، برتون با انتشار بیانیه سورئالیسم، این جنبش را به طور رسمی معرفی کرد. در این بیانیه برتون سورئالیسم را به‌عنوان فعالیت روانی خود به خودی تعریف کرد که به وسیله آن می‌توان خواه شفاهی و خواه کتبی یا به هر صورت و شکل دیگری فعالیت واقعی و حقیقی فکر را بیان و عرضه کرد.

سبک سورئالیسم در نقاشی در دهه‌های 1920 و 1930 در اروپا به‌سرعت محبوبیت پیدا کرد و به جنبشی بین‌المللی تبدیل شد. این جنبش نه تنها در نقاشی، بلکه در ادبیات، فیلم، موسیقی و سایر اشکال هنری نیز نفوذ کرد.

سورئالیسم مانند سبک نقاشی رمانتیسیم تا به امروز نیز همچنان الهام‌بخش هنرمندان سراسر جهان است. این جنبش به ما نشان داد که خلاقیت هیچ حد و مرزی نمی‌شناسد و تخیل ما می‌تواند دنیایی خلق کند که فراتر از تصورات ماست. برای آشنایی با نقاشی رمانتیسم می‌توانید مقاله سبک نقاشی رمانتیسم را مطالعه کنید.

هنرمندان و نقاشی های معروف سبک سورئالیسم

این سبک تکنیک‌های خاص خود را دارد مثل تکنیک‌ فروتاژ یا همان فن کشیدن مداد نرم روی صفحه‌ای بافت‌دار یا گرتاژ که فن تراشیدن قسمتی از سطح نقاشی برای خلق یک بافت بصری که مخاطب را وادار می‌کنند بیشتر درگیر جزئیات اثر شوند.

هنرمندان زیادی در سراسر جهان بعد از جنگ جهانی اول دست به خلق آثاری در سبک سورئالیسم زدند، اما برخی از مشهورترین نقاشان این سبک عبارت‌اند از:

  1. سالوادور دالی (اسپانیا): مشهورترین اثر او “تداوم حافظه” است که در آن ساعت‌های ذوب شده‌ای را به تصویر کشیده است.
نقاشی سالوادور دالی (اسپانیا) | هنرمند این عرصه
  1. رنه ماگریت (بلژیک): نقاشی‌های او غالباً تصاویری ساده و معمولی را به گونه‌ای عجیب و غریب به تصویر می‌کشند، مانند “خیانت تصاویر” که در آن یک نقاشی از یک پیپ را به تصویر کشیده و در زیر آن می‌نویسد “این یک پیپ نیست”.
رنه ماگریت
  1. ایو تانگ (فرانسه): آثار او پر از تصاویر وهم‌آلود و رویایی است که غالباً حس اضطراب و تنهایی را القا می‌کنند، مانند “تولد ناامیدی” که در آن زنی را با چشمانی خالی و بدون دهان به تصویر کشیده است.
  2. خوان میرو (اسپانیا): نقاشی‌های او با استفاده از خطوط و رنگ‌های ساده، اشکال انتزاعی و موجودات عجیب و غریب را به تصویر می‌کشند، مانند زن، پرنده، گل و…
  3. فریدا کالو (مکزیک): خودنگاره‌های او بازتابی از درد و رنج شخصی او هستند و غالباً با نمادها و تصاویر سورئالیستی آمیخته شده‌اند، مانند “دو فریدا”.
  1. ماکس ارنست (آلمان): او از تکنیک کلاژ برای خلق آثاری سورئالیستی و عجیب و غریب استفاده می‌کرد، مانند “عروس باد”.
  2. رنه ماتا (مکزیک):آثار او ترکیبی از واقعیت و تخیل هستند و غالباً حس طنز و شوخ طبعی را القا می‌کنند، مانند “بازی در آسمان”.

این هنرمندان توانستند با تضادهای عصر خود مبارزه کرده و در کوچه و خیابان دست به خلق نقاشی‌های منحصربه‌فردی بزنند. شاید اگر امکانات این دوران در اختیار آنها قرار داشت؛ چه‌بسا حالا آثار بیشتری از آنان می‌دیدیم. اما اگر شما نیز جزو افرادی هستید که به هنر علاقه دارید، بهتر است با تهیه بهترین ابزار برای نمایش هنر خود استفاده کنید.
داشتن میز استاندارد و مناسب یکی از همین ابزار است. مخصوصا اگر بتوانید آن را به‌راحتی با خود حمل کنید. برای آشنایی بیشتر با این میز صفحه میز طراحی را به دقت بررسی کنید تا میز مناسب خود را ببینید.

از دیگر آثار معروف در سبک های نقاشی سورئالیسم می‌توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:

  • مردی که پیپ می‌کشد اثر رنه ماگریت
  • استمرار اسطوره اثر سالوادور دالی
  • شکارچیان زمان اثر سالوادور دالی
  • اینسومنیا اثر ایو تانگ

با گودوود با هنر دوست شوید

تقریبا همه گودوود را یکی از پیش‌گامان حضور در عرصه تولید تجهیزات مینیمال نقاشی می‌دانند. اگر به صفحه اصلی این سایت مراجعه کنید می‌بینید که علاوه بر انواع میزتحریر، میز نقاشی و.. که در بهترین کیفیت تولید شده‌اند؛ مقالات زیادی در حوزه نقاشی وجود دارد.

مثلا در این متن سعی کردیم درباره سبک نقاشی سورئالیسم حرف بزنیم و با زبانی ساده هنرمندان مشهور آن را معرفی کنیم. همچنین سبک‌های دیگر نقاشی و اخبار و اطلاعات مفیدی در بخش مقالات وجود دارند که در کنار خرید محصول برای هر هنرمندی ضروری هستند.

سوالات متداول

پدر نقاشی سورئالیسم در ایران کیست؟

امین‌ الله رضایی اولین هنرمندی بود که در ایران به این سبک توجه کرد و معروف‌ترین اثرات او در نشریات کانون نویسندگان ایران قابل مشاهده هستند.

تاریخ به اوج رسیدن سبک سورئالیسم چه زمانی است؟

از سال 1920 تا 1930 به‌عنوان تاریخ ظهور و به اوج رسیدن این سبک به ثبت رسیده است.

مضمون اصلی آثار نقاشی سورئالیسم چیست؟

هنرمندان با توجه به مضامین تاریخی، جغرافیا و فرهنگ آثار نقاشی سورئالیسم را می‌کشیدند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *